1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Inšpirácia

Kúzlo farieb – pravidlá výberu farieb do interiéru

Kúzlo farieb – pravidlá výberu farieb do interiéru

Výzdoba domu môže byť celkom náročná. Spomedzi množstva vecí, ktoré musíme počas renovácie naplánovať, jednej venujeme najviac času. Niektorým z nás výber farebnej palety do miestnosti nedá spať. Existuje však niekoľko jednoduchých spôsobov, ako vybrať tú správnu farebnú schému pre náš priestor. Poradíme vám, aké farby vybrať do miestnosti, aby v interiéri vládla prívetivá atmosféra.

Začneme od významu farieb

Uvádzame základné významy farieb, ktoré sa oplatí zohľadniť pri výbere vhodnej farebnej palety. Takto si overíme, ktoré odtiene budú mať priaznivý vplyv na našu pohodu a ktoré naopak nie.

  • Modrá farba sa spája s pokojom a sviežosťou, preto je ideálna do spálne. Takéto farby budú mať veľmi pozitívny vplyv na našu pohodu.
  • Červená je farba sily, lásky, ale aj energie. Neodporúča sa do spálne, ale môže dokonale zvýrazniť jednu stenu v obývačke.
  • Žltá je farba žiarlivosti. Jej hlavnou výhodou je, že dokonale rozjasní interiér.
  • Biela je farba čistoty. V interiéri ju môžete použiť ako základnú farbu, ale fantasticky sa hodí aj ako základ pre iné výraznejšie akcenty.
  • Zelená farba sa spája s relaxáciou a harmóniou. Hodí sa do spálne, obývačky či detskej izby.

Kúzlo farieb – pravidlá výberu farieb do interiéru

Jednoduché pravidlo 60–30–10 pre výber farby miestnosti

Pravidlo 60–30–10 je štandardné pravidlo, ktoré používajú dizajnéri na vytvorenie dokonalej palety farieb v interiéri. Očakáva sa, že 60 % priestoru by malo obsahovať jednu dominantnú farbu, 30 % sekundárny odtieň alebo textúru a posledných 10 % by mali tvoriť iné akcentujúce prvky.

Ako uplatňovať tento princíp? 60 % je farba pozadia. Je to farba priestoru, ktorá bude dominovať interiéru, a preto bude ideálnym podkladom pre doplnky. Farby ako biela, sivá, krémová, béžová alebo pastelové farby tu budú perfektne fungovať. Týchto 60 % bude okrem iného zahŕňať steny, koberce a nábytok.

Kúzlo farieb – pravidlá výberu farieb do interiéru

30 % je farba, ktorá bude podporovať predchádzajúcu farbu, ale zároveň upúta viac pozornosti ako predchádzajúca farba. 10 % je vaša kreativita. Táto časť zahŕňa vaše farebné zvýraznenie, ktoré môže obsahovať intenzívne alebo jemnejšie farby, napríklad zemité odtiene. To všetko dodá vášmu priestoru charakter.

Projekt interiéru podľa farebného kruhu

Najjednoduchšou metódou na dosiahnutie dokonalej farebnosti interiéru je použitie farebného kruhu. Na vytvorenie ideálnej schémy nepotrebujete žiadne špeciálne vzdelanie. Stačí pochopiť základy tejto teórie.

Monochromatické farby – vyberte si len jednu farbu, ktorú použijete v priestore v svetlejších a tmavších odtieňoch. Prírodné farby budú fungovať najlepšie.

Doplnkové farby – táto schéma zohľadňuje dve farby, ktoré sú na farebnom kruhu oproti sebe. Takáto kombinácia bude kombináciou teplých a studených farieb, pretože sa nachádzajú na opačných stranách.

Analogické farby – ide o metódu výberu troch susediacich farieb, z ktorých jedna je dominantná. Takáto schéma je často veľmi harmonická a relaxačná. Príkladom takéhoto riešenia môže byť napríklad modrozelená, zelená a zelenožltá.

Kúzlo farieb – pravidlá výberu farieb do interiéru

Triadické farby – je to schéma, ktorá je tiež založená na troch farbách, z ktorých jedna je dominantná. V tomto prípade sú farby rovnomerne rozmiestnené na kruhu. Pri výbere farieb touto metódou venujte pozornosť ich sýtosti.

Tetradické farby – v tomto prípade sa zameriavame na dve skupiny doplnkových farieb. Práca so štyrmi farbami môže byť náročnejšia, ale prináša naozaj úžasné výsledky. Túto schému možno použiť viacerými spôsobmi. Môžeme si napríklad vybrať jednu dominantnú a tri akcentové farby alebo použiť len tlmené farby.

So všetkými týmito schémami môžete ľahko experimentovať, kým nenájdete tú správnu kombináciu pre svoj interiér. Nemusíte si tak lámať hlavu nad tým, či je pre vašu stenu vhodnejší obraz na plátne s motívom lesa alebo napríklad abstraktná fototapeta.

Je možné porušovať pravidlá?

Ak sa na to cítite a veríte, že táto rebelská zmena bude v interiéri vyzerať výborne, pustite sa do práce! Kombinujte percentá, nastavte si vlastnú stupnicu, napr. 60–30–10–10 alebo 40–25–15–10–10. Predovšetkým je to interiér vytvorený s ohľadom na vás a vaše potreby. A mali by ste sa v ňom cítiť skvele.

Čítajte tiež:
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac
Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky
28.11.2023

Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky

Predvianočné obdobie je najkrajším obdobím roka. Tmavé večery osvetľujú krásne vianočné ozdoby, v obchodoch sa objavujú inšpirácie a nápady na originálne darčeky a my prehľadávame stránky s receptmi, aby sme vybrali tie najlepšie a prekvapili tak našich hostí.

viac