1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Sprievodca

Ako zariadiť obývaciu izbu s kuchyňou?

obývacia izba s kuchyňou

Pri zariaďovaní našich interiérov sa snažíme nájsť predovšetkým kombináciu funkčnosti a estetiky. Stále populárnejším riešením v bytoch, ktoré idú s dobou, je obývacia izba s kuchynským kútom. Toto riešenie kombinuje obe tieto požadované funkcie. V dnešnom článku vám predstavíme najzaujímavejšie riešenie a tipy, ako vyzdobiť obývaciu izbu s kuchyňou. Ak máte záujem, pozorne si prečítajte nasledujúci text!

Obývacia izba s kuchyňou – kde sa osvedčí? 

Obývačka s kuchyňou je optimálnym riešením najmä v bytoch malých rozmerov (v tzv. garsónkach je to vlastne štandard). Ušetrí sa tým veľa miesta, vďaka ktorému získate otvorený priestor, ktorého vzhľad bude oveľa pôsobivejší a slnečnejší ako v klasickej obývacej izby alebo kuchyni. Malá kuchyňa po zbúraní steny získa viac priestoru a vizuálne bude vyzerať oveľa krajšie, oproti tomu obývacia izba bude členov domácnosti viac podnecovať k aktivite.

 
obývacia izba s kuchyňou
 
moderná obývacia izba s kuchyňou
 
zariadenie obývacej izby s kuchyňou
 
kombinácia obývacej izby a kuchyne
 
ozdoby do kuchyne a obývacej izby
 

 

Stále častejšie si však modernú kuchyňu spojenú s obývacou izbou zaobstarávajú tiež majitelia priestranných domov, ktorí jednoducho vo svojom každodennom živote požadujú funkčnosť. Takéto usporiadanie interiéru je veľmi pohodlné – môžete privítať hostí v modernom obývacej izbe a bez prerušenia konverzácie zároveň variť kávu v kuchynskej časti. Obývacia izba s kuchynským kútom je spoločensky veľmi prospešné usporiadanie. Rovnako aj keď ste sami doma a relaxujete pri dobrom filme, budete stále v obraze, aj keď si budete pripravovať popcorn alebo zháňať iné malé občerstvenie. To je len niekoľko príkladov väčšieho pohodlia v byte, kde bolo takéto riešenie použité.

Zariaďovanie obývacej izby s kuchyňou – objavte obľúbené triky!

Pokiaľ chcete funkčne a dômyselne vyzdobiť vašu obývaciu izbu s kuchyňou, potom sme práve pre vás pripravili niekoľko užitočných tipov. Tu sú naše praktické tipy.

Obývacia izba s kuchyňou – spoločne, ale oddelene

V prípade kombinácie obývačky a kuchyne venujte pozornosť prvkom, ktoré tieto dva priestory od seba oddeľujú. Podľa vašich preferencií existujú rôzne druhy oddelenia týchto interiérov. Niektorým z vás stačí použiť dva rôzne typy podláh – zaujímavou a praktickou kombináciou sú kuchynská dlažba a drevené parkety v obývacej izbe. Iní zasa hľadajú výraznejšie formy oddelenia, napríklad posuvnú harmonikovú stenu, tesnú prepážku alebo plentu, ktoré možno kedykoľvek odsunúť alebo znovu zasunúť. Kompromisným riešením je umiestniť medzi kuchynský ostrovček bar so stoličkami, regál s knihami alebo rôznymi drobnôstkami, alebo strategické umiestnenie pohovky v obývacej izbe. Takto decentne pomocou nábytku, ktorý sa nachádza v tomto priestore, vymedzíme hranicu.

usporiadanie obývacej izby a kuchyne

Rovnaký štýl v obývacej izbe a kuchyni

Pri výbere nábytku do kuchyne a obývačky, by sme sa mali navyše riadiť princípom štylistickej jednotnosti. Aj keď ide o samostatné časti, stojí za to ich jednoduchým spôsobom spojiť. A preto, ak zariaďujete kuchyňu v škandinávskom štýle, mali by ste tiež v rovnakom štýle zariadiť obývaciu izbu. Na druhej strane denný priestor v provensálskom štýle by sa mal tiež premietnuť do kuchynských doplnkov v tomto štýle. Ak sa budeme riadiť týmto princípom, vyhneme sa pocitu nezlučiteľnosti týchto vzájomne prepojených interiérov. Celkom určite bude spojivom medzi obývacou izbou a kuchyňou použitie podobných prvkov, teda nástenných obrazov v rovnakom farebnom prevedení alebo hodín v obývacej izbe s rovnakým motívom ako pri kuchynských paneloch alebo dosiek na krájanie. Vďaka týmto zaujímavým ozdobám budú mať oba priestory jednotný hlavný motív.

vybavenie obývacej izby s kuchyňou

Kuchynský digestor

Odporcovia riešenia obývacej izby s kuchynským kútom uvádzajú často ako dôvod svojho nesúhlasu zápachy pri varení v obývacej izbe, ktoré vychádzajú z kuchynskej časti a sú obťažujúce v odpočinkovom priestore. Aj keď to môže znieť divne, pretože ťažko by sme hľadali vôňu, ktorá by viac podnecovala zmysly ako vôňa kuchyne, chápeme, že pre niektorých ľudí to je nepríjemný detail. Efektívnym východiskom z tejto situácie je namontovanie kuchynského digestora, ktorý nielen pohltí vôňu jedla, ale tiež často zaujímavo obohacuje a zdobí kuchynský priestor. Hovorí sa tomu zabiť dve muchy jednou ranou.

Samostatné osvetlenie 

Kuchyňa a obývacia izba sa tiež môžu výrazne líšiť, pokiaľ ide o ich osvetlenie. V kuchyni obvykle používame silnejšie bodové svetlo, ktoré nám uľahčí varenie aj po zotmení. V obývacej izbe však obvykle dávame prednosť viac rozptýlenému, tlmenému osvetleniu, ktorým navodíme v relaxačnej zóne príjemný efekt.

dekorácie obývacej izby

Sú to samozrejme len vybrané riešenia, aj keď zvyčajne najčastejšie volené, pre moderné obývacie izby prepojené s kuchyňou. Dúfame, že naše ukážkové tipy budú pre vás aspoň čiastočne užitočné pri navrhovaní vášho vysnívaného priestoru obývacej izby prepojenej s kuchyňou. Želáme Vám, aby varenie a spoločná relaxácia získali úplne novú kvalitu vo vašej domácnosti!


AKO ZARIADIŤ MALÚ SPÁLŇU? POZRITE SI NAŠE NÁPADY!

AKO ĽAHKO A PÔSOBIVO ZMENIŤ KÚPEĽŇU UKÁŽKOVÉ DEKORÁCIE

Čítajte tiež:
Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor
22.04.2024

Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor

Obývacia izba sa vyvíja ako plátno pre osobné vyjadrenie, miesto stretnutí, kde sa zdieľajú príbehy a uchovávajú spomienky. Silu tapiet pri premene tohto priestoru nemožno podceňovať. Udáva tón, ovplyvňuje náladu a pôsobí ako odraz osobného štýlu.

viac
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac