1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Inšpirácia

Ako rozjasniť úzku chodbu? Spôsoby optického zväčšenia priestoru

Ako rozjasniť úzku chodbu?

Úzke chodby sú charakteristickým znakom mnohých domov a bytov. Môže byť veľmi náročné ju zariadiť, ale existuje niekoľko spôsobov, ako tento priestor zútulniť. Pozrite sa, ako urobiť z tmavej chodby módny prvok vo vašej domácnosti.

Jasné farby sú základ!

Najlepší spôsob, ako rozjasniť úzku chodbu, je vymaľovať steny svetlou farbou, ktorá bude veľmi dobre odrážať svetlo. Vďaka tomu sa malý priestor bude zdať väčší.

Vyberte si farby, ako je biela, béžová alebo svetlosivá. Zvážte maľovanie vodorovných pruhov na stenu, aby sa miestnosť zdala širšia, alebo zvislých pruhov, aby sa priestor zdal vyšší.

Ako rozjasniť úzku chodbu?

Ďalší tip pre úzku chodbu je stupňovanie odtieňov farieb na protiľahlých stenách. Ak je chodba dlhá a úzka, oplatí sa na jej konci použiť tmavší odtieň farby, aby sa vzdialenosť opticky skrátila. Ak je však naša chodba krátka, môžeme ju rozšíriť použitím svetlejšej farby.

Rozšírenie chodby pomocou zrkadiel

V úzkej chodbe nie je dôležitá len farba! Veľmi dôležité sú aj doplnky. Najdôležitejší z nich je dekoratívne zrkadlo, ktoré dokonale odráža prirodzené i umelé svetlo. Vďaka tomu bude miestnosť cez deň vyzerať oveľa jasnejšie a v noci sa v nej bude odrážať žiara lámp, čím sa priestor opticky zväčší.

Najlepšie pôsobí zrkadlo s plnou výškou, ktoré automaticky dodáva miestnosti pocit výšky a priťahuje pohľad nahor. Presklené dvere zabudované do vstavaných skríň sú tiež ideálne do malých chodieb.

Ako rozjasniť úzku chodbu?

Ak je na chodbe dekoratívna komoda, zvážte umiestnenie nástenného zrkadla v ráme nad ňou. Na svetlých stenách sa osvedčí zrkadlo v čiernom ráme – bude v kontraste zvyškom výzdoby. Ak však chcete niečo štýlovejšie, na chodbe bude skvele vyzerať zrkadlo v hrubom zlatom ráme.

Nájdite odvahu a vyberte si dodatočné efektné osvetlenie

Výrazné svietidlo dodá každému priestoru WOW efekt, takže bude vyzerať veľmi atraktívne aj v úzkej a tmavej chodbe. Na trhu je množstvo krásnych lustrov, nástenných svietidiel a LED lámp rôznych veľkostí a tvarov. V poslednom čas veľmi módne priemyselné svietidlá – reflektory – sú ideálne na chodbu. Vysokú stojaciu lampu je najlepšie umiestniť do tmavého a prázdneho rohu, a ak nechcete zaberať miesto na chodbe, oplatí sa tam nasmerovať svetlo z bodovej lampy.

Usporiadanie úzkej chodby pomocou nástennej galérie

Prečo nezatraktívniť chodbu pre hostí pomocou nástenného umenia? Obrazy na plátne, plagáty alebo len rodinné fotografie zavesené pozdĺž úzkej chodby opticky zväčšia priestor. Nezabudnite však, že grafiky zavesené v rámoch by mali byť vo svetlejších farbách! A čo si myslíte o rámoch s dodatočným osvetlením? Nielenže zviditeľnia vašu galériu, ale zároveň dodajú tmavej chodbe viac umelého svetla.

Ako rozjasniť úzku chodbu?

Stavte na výzdobu podlahy

V malých chodbách sa najviac osvedčí keramická dlažba s vysokým leskom – napr. imitácia bieleho mramoru. Dokonale odráža svetlo, ale má jednu nevýhodu – veľmi ťažko sa čistí. Ďalším návrhom na rozšírenie chodby je výber vhodných kobercov alebo behúňov. Koberce s vodorovnými pruhmi chodbu opticky zväčšia, zatiaľ čo koberec so zvislými pruhmi ju výrazne predĺži.

Pamätajte, že v prípade malých a tmavých chodieb platí, že menej je viac. Nezabudnite na to! Naplánujte osvetlenie, vyberte farby a urobte s týmto priestorom niečo výnimočné.

Čítajte tiež:
Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor
22.04.2024

Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor

Obývacia izba sa vyvíja ako plátno pre osobné vyjadrenie, miesto stretnutí, kde sa zdieľajú príbehy a uchovávajú spomienky. Silu tapiet pri premene tohto priestoru nemožno podceňovať. Udáva tón, ovplyvňuje náladu a pôsobí ako odraz osobného štýlu.

viac
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac