1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Nástenné dekorácie

Ako zarámovať obraz?

ako zarámovať obrázok

Kedysi boli obrazy spájané len s vysokým umením, teraz však patria medzi najpoužívanejšie dekoratívne prvky, ktoré možno ľahko prispôsobiť rôznym usporiadaniam. Dôležité sú aj rámy – orámovaný obraz na plátne, vhodne prispôsobený interiéru, je módnym a štýlovým doplnkom, ktorým možno zdôrazniť celé usporiadanie. Ako zarámovať obraz, aby vyzeral atraktívne a predovšetkým vkusne?

Zarámovanie obrazu na plátne – ako správne vybrať rám?

Či už zvolíte jednoduchú grafiku alebo diela impresionistov, správne vybraný rám je základom vzhľadu obrazu. Štýlové rámy na obrazy sú akýmisi súčasťami samotných diel, takže ich výber by nemal byť náhodný, čo však neznamená, že sa nutne musíme snažiť o originalitu. Rámovanie obrazov na plátne by malo spájať charakter diela s charakterom interiéru – rám nie je vždy potrebný, ale môže byť tiež ideálnym doplnkom.

Práve preto, aby obraz v ráme vyzeral zaujímavo a vytváral previazaný celok, mali by sme si k nemu vybrať vhodný rám. Vhodný znamená v súlade s... naším zmyslom pre estetiku a štýlom, ktorý sa najlepšie hodí do interiéru.

Ako si zarámovať obraz svojpomocne?

Rámovanie obrazu svojpomocne vôbec nie je zložité. Avšak buďte opatrní – pri umiestňovaní obrazu do rámu sa neopierajte o jeho plátno, nepreťahujte rám po obraze. Pokiaľ má byť rám perfektne prispôsobený, potom samozrejme treba venovať pozornosť jeho rozmerom, rovnako ako rozmerom obrazu. Je potrebné mať na pamäti, že pri ráme môžu byť uvedené vnútorné a vonkajšie rozmery. A práve vnútorné rozmery zodpovedajú rozmeru obrazu.

ako sami zarámovať obrázok

Ako zarámovať obraz v modernom štýle?

Zvyčajne je rám niečím, čo obklopuje plátno a vymedzuje hranicu obrazu. Avšak, umenie ide dopredu, prekračuje svoje hranice a stále prekvapuje novými trendmi. Dnes existuje mnoho spôsobov, ako pôsobivo zarámovať obraz na plátne. Jedným z nich je kúpa rámu väčšieho, než je samotné dielo. Vznikajú tým akoby dve perspektívy obrazu a viacrozmerné kompozície. Toto riešenie je ideálne pri moderných dielach, so silnou líniou, expresívnych a avantgardných.

Samozrejme je tiež potrebné pamätať na niekoľko pravidiel. U obrazov na plátne by ste mali venovať pozornosť ich prevedeniu – či maľba dosahuje až ku hrane plátna, alebo má ponechaný okraj. Ak má obraz ponechaný okraj, potrebujete rám, ktorý okraje zakryje, a teda dokonale zodpovedajúce veľkosti obrazu. Ale ak pokrýva celé plátno vrátane okrajov, môžete to s veľkosťou rámu rozbehnúť naplno.

Rámovanie obrazu je niečo ako vdýchnutie nového významu obrazu. Preto v prípade moderných umeleckých diel, ktoré ponechávajú široký priestor pre interpretáciu, môžeme vyskúšať rôzne varianty a rám zavesiť napr. nakrivo, šikmo, a obraz, ktorý je menší ako rám, umiestniť uprostred.

Ako zarámovať akrylový obraz?

Obrazy na plátne maľované akrylovými farbami sa obvykle vyznačujú ľahkosťou a jemnosťou. Pre jemné obrazy vyznačujúce sa pastelovými farbami a impresionistickým charakterom vyberte rovnako jemný rám, ktorý dielo nezatlačí do úzadia. Aj v prípade silnejších akcentov na obraze by mal byť rám jemný, aby sme nevyvolali dojem prílišnej ťažkosti.

jak rámovat akrylovou malbu

Rámovanie akrylových obrazov nie je nutné, ak majú vhodnú povrchovú úpravu. Avšak rám môže dielo ešte viac zatraktívniť alebo ho urobiť estetickejším. Pokiaľ ide o farby rámov na obrazy, mal by sa ich odtieň zhodovať s odtieňom obrazu. Nemusí to byť dominantná farba, stačí len malý záchytný bod, ktorý vytvorí súdržný a elegantný celok.

Samotný rám môže byť ozdobou, ale nikdy by nemal byť atraktívnejší než samotný obraz. Ako zarámovať obraz, aby vyzeral pekne? Ak je ťažké prispôsobiť štýl rámu a obrazu, riaďte sa jednoduchosťou – úplne klasický, jednoduchý rám sa bude hodiť k akémukoľvek obrazu a vždy sa osvedčí.


OBRAZY NA SKLE – NOVÁ FORMA DEKORÁCIE

PREDNOSTI OBRAZOV NA PLÁTNE CANVAS

Čítajte tiež:
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac
Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky
28.11.2023

Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky

Predvianočné obdobie je najkrajším obdobím roka. Tmavé večery osvetľujú krásne vianočné ozdoby, v obchodoch sa objavujú inšpirácie a nápady na originálne darčeky a my prehľadávame stránky s receptmi, aby sme vybrali tie najlepšie a prekvapili tak našich hostí.

viac