1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Kancelária

Home office – 5 spôsobov, ako si zariadiť domácu kanceláriu

dekorácie domácej kancelárie

Niektorí z nás veria, že organizovanosť je kľúčom k produktivite. Platí to však iba sčasti. Organizovanosť vám vskutku uľahčí hľadanie toho, čo práve potrebujete, ale ak nemáte pripravený kvalitný pracovný priestor, vaša produktivita utrpí rovnako. Ak hľadáte najlepší spôsob, ako si zariadiť domácu kanceláriu a dosiahnuť maximálnu produktivitu, treba mať na pamäti niekoľko vecí.

Určenie pracovnej zóny – kde si v dome zriadiť kanceláriu?

Umiestnenie domácej kancelárie je veľmi dôležité. Ovplyvňuje totiž kvalitu našej práce na diaľku, takže prvým krokom je určenie miesta pre domácu kanceláriu.

Pri práci z domu je zásadné súkromie. Odreže nás od hluku, ktorý by nás mohol rozptyľovať. Samostatná miestnosť pre domácu kanceláriu je veľkou výhodou, ale čo ak také miesto nemáme a musíme našu kanceláriu zriadiť v spoločnom priestore? Oplatí sa uvažovať o zriadení domácej kancelárie vyrobenej na zákazku pomocou úložných priestorov skríň, ktoré možno neskôr ľahko uzavrieť. Ďalším riešením môže byť premena komory alebo miesta pod schodmi na kanceláriu. To všetko sú skvelé nápady, pokiaľ máte k dispozícii obmedzený priestor.

Vhodným riešením sú v takom prípade aj mobilné priečkové steny. Môžete ich ľahko umiestniť tam, kde budete práve pracovať, a po práci zložiť a schovať. Takéto oddelenie od zvyšku domu určite kvalitne ovplyvní efektivitu práce.

 
dekorácie domácej kancelárie
 
dekorácie domácej kancelárie
 

Písací stôl odporúčame umiestniť pod okno. Tak budete mať prístup k čerstvému vzduchu a vitamínu D a na obrazovke počítača sa vám nebude nepríjemne odrážať svetlo. Pohľad z okna má na nás tiež upokojujúci účinok a za krátke prestávky od obrazovky nám naše oči určite poďakujú.

Usporiadaný priestor značí čistú myseľ

Preplnené pracovisko počas práce na diaľku môže mať negatívny vplyv na kreativitu a produktivitu. Stojí za to vytvoriť si zoznam vecí, ktoré v pracovnom priestore bezprostredne potrebujete. Snažte sa pre každú vec nájsť konkrétne miesto v miestnosti, aby ste nevytvárali neporiadok.

Domáce kancelárie sú obvykle menšie ako tie, ktoré máme vo firmách, a preto je organizácia veľmi dôležitá. Skúste si zaobstarať police a úložné boxy, kam efektívne odložíte papiere a ďalšie drobnosti. Pokiaľ nemáte na prácu vyhradené jedno miesto, potom sa oplatí zaobstarať si skladovací kontajner na kolieskach. Je ľahko prenosný a poskytuje väčšiu flexibilitu, ak potrebujete zmeniť polohu domácej kancelárie.

 
Home office – 5 spôsobov, ako si zariadiť domácu kanceláriu
 
Home office – 5 spôsobov, ako si zariadiť domácu kanceláriu
 
Home office – 5 spôsobov, ako si zariadiť domácu kanceláriu
 

Nábytok a doplnky v domácej kancelárii, ktoré ovplyvnia pohodlie počas práce na diaľku

Vhodný nábytok je základom fungovania domácej kancelárie. Postará sa o pohodlie počas práce a ovplyvňuje aj našu produktivitu. Základom home officu je písací stôl a kreslo. Stôl by mal mať dostatok priestoru na umiestnenie obrazovky počítača, dokumentov a ďalších kancelárskych potrieb. Oplatí sa poobzerať na trhu s nábytkom a vybrať si najlepšiu veľkosť a tvar písacieho stola do vašej domácej kancelárie.

Najdôležitejším vybavením domácej kancelárie je stolička. Oplatí sa investovať do ergonomického pracoviska, aby ste sa vyhli bolestiam chrbta a následným ochoreniam chrbtice. Ak si nemôžete dovoliť nový nábytok, môžete vylepšiť vybavenie, ktoré už máte, napríklad novým/dodatočným polstrovaním, náterom alebo čalúnením.

Pri zariaďovaní domácej kancelárie je dôležité prirodzené svetlo, ale aj dodatočné osvetlenie. V ideálnom prípade by sme mali kombinovať smerové svetlo stolnej lampy s náladovým stropným osvetlením.

Štipka kreativity pri personalizácii priestoru

V prípade home officu máme možnosť vdýchnuť miestnosti oveľa osobnejší charakter. Uistite sa, že vo vašom okolí sú veci, ktoré vám prinášajú radosť a inšpiráciu. Kancelária má byť hlavne funkčná, ale oveľa lepšie sa nám pracuje na mieste, ktoré odráža našu osobnosť. Závesné police poslúžia na vystavenie našich obľúbených vecí. Môžete na ne umiestniť svoje obľúbené knihy, obrazy a fotografie. Skvelým nápadom sú aj nástenky, ktoré okrem toho, že nám pomôžu zbaviť sa neporiadku na stole, budú miestom, kde prejavíme našu kreativitu.

Home office – 5 spôsobov, ako si zariadiť domácu kanceláriu

Zeleň v kancelárii – rastliny v kvetináčoch a ich vplyv na našu náladu

Vegetácia má na ľudí upokojujúci účinok, môže ovplyvniť ich kreativitu a efektivitu práce. Zvlhčuje a prečisťuje vzduch, čo je veľmi dôležité najmä na mieste, kde je napríklad nejaké elektronické zariadenie. Skvele sa osvedčí v potenciálne stresujúcom prostredí, pretože dokonale zlepšuje náladu. Bude nielen dekoratívnym prvkom, ktorý rozjasní náš písací stôl, ale taktiež sa stane vynikajúcim rozptýlením od práce, eliminuje únavu alebo bolesti hlavy. Pri plánovaní a zariaďovaní svojej novej domácej kancelárie na ňu nemôžete zabudnúť.

Čítajte tiež:
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac
Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky
28.11.2023

Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky

Predvianočné obdobie je najkrajším obdobím roka. Tmavé večery osvetľujú krásne vianočné ozdoby, v obchodoch sa objavujú inšpirácie a nápady na originálne darčeky a my prehľadávame stránky s receptmi, aby sme vybrali tie najlepšie a prekvapili tak našich hostí.

viac