1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Spálne

Rustikálna spálňa – nápady, ktoré vás budú inšpirovať k osvieženiu vašej izby!

Rustikálna spálňa

Chcete do svojej spálne vniesť rustikálne nápady? Špeciálne pre vás sme vybrali najdôležitejšie vlastnosti rustikálnej výzdoby. Vďaka týmto nápadom bude váš interiér teplý aj útulný – presne tak, ako to má byť pri vidieckom štýle.

Čo je to rustikálny štýl?

Rustikálny štýl je trend, ktorý vo svete dizajnu už nejaký čas existuje a slávi úspech. Rustikálny štýl sa vyznačuje použitím prírodných materiálov, ako je drevo, kameň a kov. To sa prejavuje aj v používaní prírodných textílií, ako je juta, ľan alebo vlna. Farebná paleta je často zemitá s odtieňmi hnedej a zelenej.

Rustikálny štýl kontrastuje so sterilitou moderného dizajnu, ktorý sa vyznačuje použitím nehrdzavejúcej ocele, žuly a mramoru. Tento štýl je v domácnostiach populárny, pretože odráža pocit pobytu na čerstvom vzduchu a prirodzeného života.

Existuje mnoho rôznych typov rustikálneho štýlu, z ktorých každý má svoje jedinečné vlastnosti. Boli začlenené aj do iných dizajnových štýlov a pojem „rustikálny“ sa používa aj na opis vecí, ako je nábytok, oblečenie a šperky.

Rustikálna spálňa

Rustikálny štýl, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v domácnostiach, je označovaný ako štýl „shabby chic“. Štýl shabby chic používa ako základné materiály predovšetkým plátno, ľan a vlnu. Tieto materiály majú často prírodné farby, ako sú hnedá a šedá. Použitie týchto prírodných farieb poskytuje tejto estetike rustikálnejší vzhľad, na rozdiel od mnohých iných štýlov, ktoré používajú teplé alebo svetlé farby, ako sú červená, zelená a žltá. Všeobecne platí, že projekty v štýle shabby chic by mali vyzerať akoby boli štylizované na vintage štýl. Obvykle tiež zahŕňajú prvky, ako sú kovové konštrukčné doplnky, odhalené tehly, kamenné a drevené podlahy.

Štýl shabby chic sa stal obzvlášť populárnym v poslednom desaťročí. Často sa používa pri výzdobe domov, pretože umožňuje ich majiteľom mať rustikálny dizajn s nižším rozpočtom. Tento štýl tiež poskytuje svieži pohľad na tradičnú výzdobu bez toho, aby prekračoval medze.

Rustikálny nábytok do spálne

Výzdoba rustikálnej spálne je náročná úloha. Miestnosť by mala byť zariadená tak, aby ladila s celkovou výzdobou a atmosférou domu. Rustikálny nábytok je obľúbenou voľbou na výzdobu spálne. Vytvára totiž vrelú a priateľskú atmosféru v miestnosti.

Prvým krokom je výber motívu pre rustikálnu spálňu. Môžete si zvoliť romantický alebo vintage motív. Pokiaľ si nie ste istí, ktorý štýl zvoliť, môžete si vždy zvoliť oba a vytvoriť pre každý z nich rôzne časti v miestnosti. Hneď ako sa rozhodnete pre hlavný motív, je načase začať s výzdobou rustikálnej spálne.

Rustikálna spálňa

Je dôležité vybrať nábytok, ktorý ladí s vybraným námetom. Ak dávate prednosť vintage vzhľadu, uistite sa, že všetky prvky nábytku, vrátane rámu postele a čela, sú vyrobené z dreva. Pokiaľ vás naopak viac oslovuje romantický štýl, uistite sa, že vo vašej spálni sú prvky nábytku z prírodných materiálov, ako je drevo, kameň alebo kov.

Najčastejšie si do rustikálnej spálne vyberáme nábytok z takých druhov dreva, ako je osika, céder, orechovec a borovica (komody, skrine, nočné stolíky, posteľ). Premenia každú spálňu na majestátnu svätyňu spánku naplnenú krásou a solídnosťou.

Ako zatepliť vašu rustikálnu spálňu?

Začlenenie textílií do vašej izby je skvelý spôsob, ako jej dodať teplo a textúru. Môžete to urobiť jednoducho, napríklad pridať niekoľko diek alebo vankúšov, alebo zložito, napríklad nainštalovať závesy od podlahy k stropu.

Posteľná bielizeň, deky a prikrývky sú najdôležitejšími textíliami v každej spálni. Je to prvá vec, ktorú uvidíte, keď vstúpite do miestnosti, a preto ich treba starostlivo vybrať. Posteľná bielizeň by mala byť vysokej kvality, aby v zime bola teplá a v teplejších dňoch nebola príliš ťažká. Dôležité sú aj organické vlákna, ktoré sú mäkšie a teplejšie ako syntetické textílie.

Rustikálna spálňa

Kľúčom k jedinečnej rustikálnej výzdobe je umiestnenie mnohých prírodných a na dotyk príjemných látok na posteli. Takéto vrstvy zvyšujú vizuálnu príťažlivosť a pomáhajú vytvárať útulný priestor ideálny na odpočinok po náročnom dni.

Veľký význam v rustikálnej spálni bude mať aj vhodné osvetlenie. Zaistí intímnu a príjemnú atmosféru. Nezabudnite tiež na pletené ratanové lampy na nočných stolíkoch, ktoré zdôraznia rustikálny charakter priestoru.

Skvelým doplnkom budú aj koberce tkané z prírodných materiálov, ako je napríklad juta. Zaistia mäkkosť pod nohami pri vstávaní z postele. Môžete sa tiež odviazať a nechať sa zlákať na kúpu huňatého vlneného koberca.

Teplejšiu atmosféru v spálni doplnia aj ďalšie dekoratívne prvky. Napríklad vonné sviečky, obrazy s rastlinnými motívmi a macramé na stenách. Obrazy do spálne dokonale zvýraznia celé usporiadanie!

Rustikálna spálňa

Výzdoba spálne v rustikálnom štýle farebnými kvetmi

Vyzdobiť rustikálnu spálňu farebnými kvetmi je skvelý nápad. Ako drobné zdôrazňujúce prvky môžete použiť rastliny v hlinených kvetináčoch, ktoré vytvoria upokojujúcu atmosféru a vnesú do miestnosti trochu farby.

Existuje mnoho rôznych druhov kvetov, ktoré môžete použiť na výzdobu svojej rustikálnej spálne. Môžu to byť napríklad orchidey alebo africké fialky, ktoré na drevenom nábytku vyzerajú skvele. Môžete tiež použiť palmy a paprade, aby mal interiér trochu tropickejšiu atmosféru. Vyberte si rastliny, ktoré sa ľahko ošetrujú. Veď predsa v spálni máte relaxovať, a nie myslieť na to, že rastliny v nej vyžadujú nejakú špeciálnu starostlivosť!

Čítajte tiež:
Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor
22.04.2024

Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor

Obývacia izba sa vyvíja ako plátno pre osobné vyjadrenie, miesto stretnutí, kde sa zdieľajú príbehy a uchovávajú spomienky. Silu tapiet pri premene tohto priestoru nemožno podceňovať. Udáva tón, ovplyvňuje náladu a pôsobí ako odraz osobného štýlu.

viac
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac