1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Spálne

Spálňa v podkroví – nápady na usporiadanie miestnosti so šikmými stropmi

Spálňa v podkroví

Neexistuje lepšie miesto pre únik od zhonu sveta ako vaša vlastná spálňa, a podkrovie môže byť ideálnym miestom pre jej zriadenie! Túto obvykle nevyužitú časť domu možno skvele premeniť na pohodlný obytný priestor. Tu je niekoľko nápadov na výzdobu podkrovia, ktoré vám pomôžu začať s vytváraním vlastného dizajnu spálne.

Ako zariadiť spálňu v podkroví?

Špecifický charakter a usporiadanie podkrovia môže znamenať, že pri navrhovaní tohto interiéru budete musieť použiť trochu dôvtipu. Šikmé múry a podivné výklenky sa buď stanú našimi spojencami alebo nám nedajú spať. Jednou z najdôležitejších vecí pri navrhovaní podkrovia je zaistiť, aby bol každý centimeter tohto miesta využitý správne, či už ako úložný priestor alebo ako priestor na dekoráciu. Má byť funkčné a vizuálne príjemné – koniec koncov je to miesto, kde budete odpočívať.

Farebné prevedenie a svetlo v podkrovnej spálni

Bez ohľadu na to, či je priestor v podkroví malý alebo veľký, veľmi dôležité je venovať náležitú pozornosť farbám tohto interiéru. Ak chcete vytvoriť dojem priestrannosti a vzdušnosti, stavte na svetlé farby na stenách a strope (biela, béžová, pastelové farby). Budú vynikajúcim pozadím pre trochu výraznejšie dekorácie a určite ovplyvnia svetlosť celej miestnosti.

Spálňa v podkroví

Dodatočné osvetlenie je tiež veľmi dôležitou otázkou, pretože v podkroví je často menej prirodzeného svetla. Samozrejme, nič nie je lepšie ako strešné okná. Pokiaľ si ich však nemôžeme dovoliť, oplatí sa investovať aspoň do malého svetlíka alebo zvážiť inštaláciu vikiera. Do takej miestnosti sa bude hodiť aj ďalšie osvetlenie, ako sú závesné lampy, lustre alebo pár svetlíkov! Na to využite stropy v podkroví. Výrazné svietidlo zdôrazní výšku miestnosti a v kombinácii s drevenými nástennými panelmi a neutrálnymi farbami dodá vašej spálni útulnú atmosféru.

Kam umiestniť v podkroví posteľ?

Vzhľadom na netradičné usporiadanie miestnosti môže umiestnenie postele v podkroví často spôsobiť určité problémy. Mali by ste sa však vždy snažiť umiestniť ju na hlavnú stenu, teda tú, ktorá má najväčšiu plochu. Je potrebné mať na pamäti, že by mala byť dobre izolovaná od hluku a udržiavať teplo. Nezabudnite! Pokiaľ bude posteľ umiestnená vo výklenku, mala by byť vhodne osvetlená. Všetko má byť pekné a útulné, nie tmavé a studené.

Rustikálna spálňa

Nábytok do podkrovnej spálne

Veľkosť a uhol sklonu podkrovnej spálne značia, že výber nábytku nebude jednoduchý. Stojí za to premýšľať o sadách modulárneho nábytku s posuvnými dverami vyrobených na zákazku. Takéto funkčné riešenie – vstavané úložné priestory – dokonale zapadne do každého priestoru v našej spálni. Ďalší priestor pre naše veci nám poskytnú aj posteľ s úložnou funkciou, nočné stolíky alebo drevená truhlica, ktorú možno tiež použiť ako sedadlo pod oknom.

Dekorujeme podkrovnú spálňu

Hľadáte krásne nápady do podkrovnej spálne? Ukážeme vám, ako môže pár doplnkov zmeniť atmosféru tejto miestnosti. Určite sa nenecháme odradiť bizarnými proporciami podkrovia od celkovej premeny.

Trúfnite si na tapetu!

Ako sme už spomenuli, pre steny v podkroví je veľmi dôležité zvoliť vhodné farby. Stojí za to zvoliť svetlejšie farby, ale vždy si môžeme dovoliť urobiť trochu odvážnejší krok! Tapeta zvýrazňujúca jednu stenu (napr. za čelom postele) dodá priestoru jedinečný charakter.

Spálňa v podkroví
Spálňa v podkroví

Pokiaľ plánujete spálňu v boho štýle, potom budú dokonale fungovať fototapety s tropickým vzorom alebo s iným prírodným motívom. V interiéroch v rustikálnom štýle sa budú na stene skvele vynímať tapety imitujúce tehly alebo drevo. Minimalistická spálňa bude vyzerať dobre s tapetou s jemným geometrickým vzorom alebo s monochromatickým odtieňom.

Jedinečná galéria nástenných obrazov

A čo tak obrazy? Na trhu nájdete širokú ponuku sklenených obrazov, obrazov na plátne alebo akrylových obrazov s nádhernými vzormi. Vďaka tomu môžete v podkroví vytvoriť úžasnú umeleckú galériu, napr. nad posteľou alebo pozdĺž stropu pod šikminami.

Moderná spálňa bude vyzerať zaujímavo, ak budú na stene zavesené obrazy na skle s krajinami alebo abstraktné obrazy. Biela spálňa v podkroví ožije vďaka jej zvýrazneniu obrazom canvas s motívom prírody, napr. zelené vetvy stromov, bambusy alebo palmy.

Spálňa v podkroví

Podlaha v podkroví

Odolné laminátové alebo vinylové podlahy sú jednou z najlepších volieb pre podkrovie – tlmia zvuky a ľahko sa udržujú v čistote. Môžu imitovať drevo, mramor alebo betón. Položením kobercov na podlahu dodáte svojej spálni trochu pohodlia a luxusu. Vďaka kobercom bude priestor vyzerať aj oveľa útulnejšie a teplejšie. Vyberte si z tých, ktoré sa vám najviac páčia! Ponúkame shaggy koberce, vlnené alebo jutové koberce.

Dekoratívne textílie a rastliny – toto nemôže chýbať!

Veľké množstvo krásnych textúr umožňuje vytvoriť skvele útulnú podkrovnú spálňu. Klzké ľanové obliečky na posteli pokryté jemnými fleecovými alebo vlnenými prikrývkami z nej urobia ideálne miesto na oddych. Držte sa však jednoduchej palety farieb, napr. hnedej, béžovej, pastelovej. Pre doplnenie vzhľadu spálne zvýraznite priestor ďalšími dekoratívnymi vankúšmi, napr. etno, boho alebo žakárovými obliečkami na vankúše, ktoré položíte na posteľ, stoličku alebo na truhlicu. A úplne na záver si zapamätajte! Žiadna spálňa nebude kompletná bez štipky rastlinnej zelene.

Spálňa v podkroví

Usporiadanie podkrovnej spálne – kreativita na prvom mieste

Spálňa v podkroví poskytuje skvelý priestor na experimentovanie s novými nápadmi. Využite rohy a zákutia. Pohrajte sa s rozmiestnením nábytku a dekoráciami. Pridajte prvky prekvapenia a premeňte tak tmavé a stiesnené podkrovie v úžasný priestor! Romantická spálňa? Rustikálna? Alebo možno moderná? Popustite uzdu svojej fantázii a vytvorte si ideálne miesto na oddych a relaxáciu.

Čítajte tiež:
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac
Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky
28.11.2023

Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky

Predvianočné obdobie je najkrajším obdobím roka. Tmavé večery osvetľujú krásne vianočné ozdoby, v obchodoch sa objavujú inšpirácie a nápady na originálne darčeky a my prehľadávame stránky s receptmi, aby sme vybrali tie najlepšie a prekvapili tak našich hostí.

viac