1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Spálne

Útulná spálňa v škandinávskom štýle - ako ju zariadiť?

spálňa v škandinávskom štýl

Škandinávsky štýl je obľúbenou voľbou mnohých majiteľov domov, ktorí si chcú zariadiť útulnú a príjemnú spálňu. Škandinávsky štýl je dizajnérske hnutie pochádzajúce zo škandinávskych krajín, ako sú Dánsko, Nórsko a Švédsko. Vyznačuje sa minimalizmom, jednoduchosťou a funkčnosťou, vďaka čomu sa dokonale hodí pre tých, ktorí uprednostňujú relaxačný priestor bez neporiadku. V tomto článku vás prevedieme procesom vytvorenia útulnej spálne v škandinávskom štýle. Postaráme sa o všetko, od výberu správnych farieb a nábytku až po dokončenie výzdoby a osvetlenia. Naším cieľom je poskytnúť vám všetky informácie potrebné na vytvorenie krásnej a funkčnej spálne, v ktorej budete radi tráviť čas.

Farby do škandinávskej spálne

Škandinávsky štýl je známy svojou jednoduchosťou, ktorá sa týka aj farebnej palety. Charakteristickým znakom tohto dizajnového štýlu je neutrálna paleta farieb. Použitie neutrálnych farieb vytvára v spálni pokojnú a relaxačnú atmosféru, ktorá je ideálnym priestorom na odpočinok a relaxáciu.

Biela farba je v škandinávskom dizajne dominantná a zohráva významnú úlohu pri vytváraní útulnej spálne. Použitie bielej farby na stenách, nábytku a posteľnej bielizni vytvára v spálni svetlú a vzdušnú atmosféru, vďaka čomu je priestrannejšia a príťažlivejšia. Biela farba tiež odráža svetlo, čo zlepšuje prirodzené osvetlenie a vytvára v miestnosti príjemnú atmosféru.

spálňa v škandinávskom štýl
 
Typy fototapiet

Hoci sa v škandinávskom dizajne zvyčajne používajú neutrálne farby, pridanie farieb je skvelým spôsobom, ako v spálni vytvoriť vizuálne zaujímavé miesto. Doplnky, ako sú vankúše, prehozy a koberčeky, možno použiť na doplnenie farieb v miestnosti bez toho, aby zahltili celkový dizajn. Pri výbere farieb je dôležité držať sa jednotnej farebnej schémy, aby sa zachovala minimalistická estetika škandinávskeho dizajnového štýlu.

Pohodlný nábytok v škandinávskom štýle - aký vybrať do spálne?

Pri navrhovaní útulnej spálne v škandinávskom štýle zohráva vybraný nábytok kľúčovú úlohu pri dosahovaní požadovanej estetiky. Tu je niekoľko tipov, ktoré treba zohľadniť pri výbere nábytku do tohto typu spálne:

  • Je dôležité vybrať si nábytok, ktorý je funkčný a esteticky jednoduchý. Vyhnite sa nábytku s ozdobnými detailmi alebo zložitými vzormi, pretože tie často narúšajú čistý a racionálny vzhľad tohto štýlu. Namiesto toho hľadajte nábytok s čistými líniami a jednoduchými tvarmi.

spálňa v škandinávskom štýl

  • Drevený nábytok je charakteristickým znakom škandinávskeho dizajnu a pomáha vytvoriť v spálni príjemnú a hrejivú atmosféru. Hľadajte nábytok zo svetlého dreva, ako je borovica, jaseň alebo buk, ktorý dodá miestnosti nádych tepla.

  • Posteľ je ústredným prvkom spálne, preto jej výber je veľmi dôležitý. Hľadajte posteľ s jednoduchým rámom a čistými líniami. Posteľ s plošinou je vďaka svojmu nízkemu profilu a minimalistickému dizajnu ideálnou voľbou do spálne v škandinávskom štýle. Zvážte tiež pridanie dreveného čela postele alebo jednoduchého čalúneného čela v neutrálnej farbe, aby ste vytvorili útulný a pohodlný vzhľad.

Škandinávske doplnky do spálne - prírodné a útulné dekorácie

Škandinávsky dizajn je známy svojím dôrazom na útulné a pohodlné obytné priestory, a textílie zohrávajú pri vytváraní tejto atmosféry významnú úlohu. Použitie mäkkých a plyšových textílií, ako je vlna, mohér a bavlna, môže miestnosti dodať teplo a textúru. Zvážte možnosť zakomponovať do miestnosti príjemné prehozy, deky a vankúše z týchto prírodných materiálov, ktoré jej dodajú hĺbku a pohodlie.

Zvážte tiež začlenenie doplnkov, ako sú vonné sviečky, koberce a obrazy, aby ste priestoru dodali osobitosť. Pri výbere doplnkov vyberajte predmety s čistými líniami a jednoduchým vzorom, ktoré dopĺňajú celkovú estetiku miestnosti.

Spálňa v podkroví

Nezabudnite na rastliny! Rastliny v kvetináčoch môžu pomôcť vytvoriť pokojnú a relaxačnú atmosféru, ako aj poskytnúť výhody, ako je zlepšenie kvality vzduchu a zníženie úrovne stresu. Do škandinávskych interiérov sa ideálne hodia tieto rastliny: sansevieria, fikus s dubovými listami, bostonská papraď a zlaté epipremnum.

Škandinávsky štýl si zakladá na dostatku svetla

Prirodzené svetlo je v škandinávskom dizajne nevyhnutné. Pre tento štýl sú typické veľké okná a vzdušné záclony, pretože prepúšťajú do miestnosti veľa svetla. Ak vaša spálňa nemá prístup k prirodzenému svetlu, zvážte pridanie strešného okna alebo žiarivkového svetla.

Keďže zimné mesiace môžu byť mimoriadne tmavé, umelé osvetlenie je rovnako dôležité ako prirodzené svetlo. Pri výbere svietidiel zvoľte žiarovky s teplými tónmi, aby ste v spálni vytvorili útulnú atmosféru. Závesné a nástenné svietidlá sú obľúbenou voľbou do spálne v škandinávskom štýle, pretože poskytujú náladové osvetlenie a zároveň sú veľmi funkčné. Okrem toho môžu stojacie a stolové lampy dodať miestnosti väčšie teplo a hĺbku.

Ako nalepiť fototapetu?

V spálňach v škandinávskom štýle sa svietidlá často používajú ako charakteristické prvky. Pri výbere spotrebičov treba starostlivo zvážiť ich umiestnenie v miestnosti. Napríklad závesné svietidlo možno použiť ako ústredný bod nad posteľou, zatiaľ čo nástenné svietidlá možno použiť na zvýraznenie umeleckých diel alebo iných prvkov v miestnosti. Je tiež dôležité zvážiť výšku svietidiel a ich vzdialenosť od ostatných objektov v miestnosti, aby boli funkčné a estetické. Ak chcete do spálne vniesť ešte viac svetla, vítané budú aj zrkadlá! Dokonale odrážajú slnečné lúče.

Podľa týchto tipov si môžete vytvoriť útulnú a príjemnú spálňu v škandinávskom štýle, ktorá bude funkčná aj estetická.

Čítajte tiež:
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac
Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky
28.11.2023

Vianočná výzdoba interiéru – praktické dekorácie na sviatky

Predvianočné obdobie je najkrajším obdobím roka. Tmavé večery osvetľujú krásne vianočné ozdoby, v obchodoch sa objavujú inšpirácie a nápady na originálne darčeky a my prehľadávame stránky s receptmi, aby sme vybrali tie najlepšie a prekvapili tak našich hostí.

viac