1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Obývacia izba

Ako si zvoliť dekorácie na police v obývačke? Nápady na úspešný projekt

Ako si zvoliť dekorácie na police v obývačke? 4

Police v obývacej izbe by mali byť navrhnuté tak, aby boli pre nás funkčné a zlepšili celkový vzhľad izby. Pozrite si naše nápady na regálové dekorácie, ktoré vám pomôžu premeniť prázdny priestor na starostlivo zostavené zariadenie.

Ako zaistiť, aby police vyzerali dobre?

Vždy začnite výzdobu políc od tej najvyššej! Práve tam bude umiestnených najviac doplnkov. Stačí po stranách nechať nejaký priestor a zvyšok doplniť obľúbenými dekoráciami. Aby všetko dobre splynulo, je vhodné použiť prvky rôznych výšok – nenechávajte všetko v jednom rade – buďte rozmanití!

Po vyzdobení hornej police pokračujte k tej, ktorá sa nachádza pod ňou. Snažte sa rozdeliť jej výzdobu na dve rovnaké časti. Ich osobitnosť zdôrazníte tým, že medzi nimi necháte prázdny priestor. Môžete sa trochu odviazať a použiť veľa dekoratívnych prvkov na rôznych úrovniach (napr. položiť suvenír z dovolenky na knihy, umiestniť malý sukulent na škatuľu s maličkosťami). Hlavné je neurobiť zbytočný neporiadok. Všetko by malo byť čisté a vizuálne atraktívne.

A čo potom? Pokiaľ máte viac regálov, celý proces opakujte! Jednu policu naplňte po celej dĺžke a druhú rozdeľte na dve časti, kým nie sú všetky ozdobené. Vždy to funguje!

Ako si zvoliť dekorácie na police v obývačke? 4

Ako umiestniť veci na policu?

1. Trocha asymetrie nie je na škodu – zariadenie v dokonalej symetrii bude vhodnejšie pre formálny priestor. Pokiaľ chcete, aby obývacia izba vyzerala útulnejšie, umiestnite na police predmety rôznych veľkostí.
2. Využite hĺbku police – pokiaľ je váš regál hlboký, je vhodné umiestniť niekoľko predmetov bližšie k stene a potom postaviť menšie predmety pred neho. Vďaka tomu bude vaša polica vyzerať vizuálne oveľa zaujímavejšie. Nezabudnite však, že preháňať to s doplnkami sa nevypláca – musíme sa vyhnúť chaosu!
3. Venujte pozornosť rozmerom predmetov – priestor medzi policami určuje výšku a šírku dekorácie. Pokiaľ máte police, medzi ktorými je veľa miesta, zvoľte vyššie a širšie dekorácie – menšie predmety sa v takom zariadení strácajú. Menší priestor medzi regálmi bude vyzerať výborne s jemnejšími ornamentmi.
4. Pri kompozícii predmetov vždy používajte nepárne čísla – najlepšie funguje kompozícia troch a piatich rozličných predmetov – napr. 3 vázy, 5 kníh – ale ak máte miesto napríklad na 7 sviečok, len smelo do toho!

Čo dať na policu v obývačke?

Udržujte poriadok svojich políc pomocou košov

Otvorené police by mali byť udržiavané v čistote. Pletené koše alebo látkové nádoby ľahko skryjú menšie predmety a zabránia tak zbytočnému neporiadku. Police, na ktorých je príliš veľa malých doplnkov, sa rýchlo zaprášia a nevyzerajú pekne.

Ako si zvoliť dekorácie na police v obývačke? 4

Regály s nádychom osobitosti

Na policiach nič nevynikne lepšie, ako osobné fotografie. Vaše fotografie a fotografie vašej rodiny dodajú obývačke veľa tepla. Môžete tiež zvoliť napríklad nástenné obrazy, ktoré odrážajú váš štýl – retro, art alebo minimalistický štýl. Môžete ich buď položiť na policu, alebo ich napríklad zavesiť okolo nej a vytvoriť tým galériu.

Nezabudnite tiež zdôrazniť doplnky, ktoré sú pre vás dôležité, napr. predmety privezené z dovoleniek alebo dary k narodeninám. Alebo ste zberateľ? Police je možné využiť na zvýraznenie vašich obľúbených dekoratívnych predmetov, napr. keramických váz, porcelánových džbánov alebo sôch. Je dobré byť obklopený vecami, ktoré vám prinášajú šťastie!

Ako si zvoliť dekorácie na police v obývačke? 4

Vystavte knihy

Knihy sú vynikajúcim pomocníkom pri zdobení políc. Môžu byť usporiadané tradične alebo v malých kôpkach, vďaka čomu sa jednoduchšie kontroluje výška a štruktúra celej expozície. Môžu byť zoradené podľa veľkosti, farby alebo abecedne.

Pridajte dekorácie, ktoré harmonizujú s farebnou schémou obývacej izby

Uistite sa, že polica je v súlade s výzdobou vašej izby. Rozhliadnite sa a vyberte farby, ktoré chcete pridať na poličku – napr. odtieň záclony, vankúša alebo obrusu. Na doplnenie regálu sú ideálne napríklad sviečky, ktoré sú v ponuke v mnohých farebných variantoch.

Ako si zvoliť dekorácie na police v obývačke? 4

Pridajte do kompozície izbové rastliny

Rastliny sú pri tvorbe štýlu police nevyhnutnosťou. Okrem toho, že majú pozitívny vplyv na naše zdravie a dvíhajú našu náladu, sú tiež krásnymi dekoratívnymi prvkami. Vnesú do kompozície nádych farby a sviežosti. Najobľúbenejšie rastliny používané na výzdobu políc sú sukulenty, ktoré nevyžadujú veľkú pozornosť, takže sa skvele hodia na vyplnenie medzier, ktoré sa nachádzajú medzi inými doplnkami. Na policiach sa môžu vynímať aj dekoratívne popínavé rastliny, ktoré nielenže vyzerajú výborne na najvyššom regáli, ale tiež dobre rastú prakticky v akejkoľvek polohe.

Zdobenie políc v obývacej izbe je dokonalým spôsobom, ako dodať vášmu priestoru osobitosť. Je to miesto, kde môžete ukázať svoju kreativitu a doplnky, s ktorými sa spájajú krásne spomienky. Použite niekoľko našich tipov na ich zdobenie a budete mať obývaciu izbu, o ktorej snívate.

Čítajte tiež:
Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor
22.04.2024

Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor

Obývacia izba sa vyvíja ako plátno pre osobné vyjadrenie, miesto stretnutí, kde sa zdieľajú príbehy a uchovávajú spomienky. Silu tapiet pri premene tohto priestoru nemožno podceňovať. Udáva tón, ovplyvňuje náladu a pôsobí ako odraz osobného štýlu.

viac
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac