1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Inšpirácia

Ako nalepiť fototapetu? Praktické tipy a triky

Provensálsky štýl v obývacej izbe

Fototapety predstavujú módny a funkčný spôsob, ako vytvoriť krásny interiér. S každým ďalším ročným obdobím sú čoraz obľúbenejšie a za svoju popularitu vďačia revolučnej technike inštalácie, ktorá si nevyžaduje použitie lepidla na tapety. Samozrejme, z rôznych dôvodov sa stále rozhodujete aj pre tapety lepené tradičnou metódou. Ako správne nalepiť fototapetu, aby ste ju účinne pripevnili na stenu? Aký materiál tapety si vybrať do interiéru?

Typy fototapiet dostupné na trhu

Existuje mnoho druhov materiálov, z ktorých sa vyrábajú fototapety. Ako si vybrať správny materiál do vášho interiéru? Začnime tým najznámejším, ktorý spôsobil revolúciu na trhu s tapetami – samolepiaci materiál.

Samolepiace fototapety

Samolepiace fototapety nevyžadujú použitie lepidla na tapety. Môžete ich nalepiť na stenu ako samolepku. Inštalácia samolepiacej fototapety vám nezaberie viac ako 60 minút, hoci bude oveľa pohodlnejšie, ak si nájdete pomocníka. Tento materiál rozhodne odporúčame použiť v miestnostiach s náročnými podmienkami, ako sú kuchyne alebo kúpeľne. Vysoké teploty a vlhkosť takúto fototapetu nepoškodia, takže ju možno úspešne použiť ako nástennú dekoráciu práve v týchto miestnostiach. Čo je absolútne nevyhnutné mať na pamäti, ak sa chcete z fototapety tešiť čo najdlhšie? Ak sa rozhodnete pre snímateľnú fototapetu, nezabudnite stenu vopred pripraviť. Čo to znamená? Tapetu nadávajte na čerstvo vymaľovanú stenu. Počkajte 3 až 4 týždne.

Typy fototapiet

V opačnom prípade tapeta správne nepriľne a môže sa odlúpnuť spolu s časťou čerstvej farby. Chcete mať istotu, že vaša tapeta dlho vydrží? Vyberte si stenu s hladkou štruktúrou. Inak si budete musieť pomôcť lepidlom na tapety. Odnímateľnú tapetu môžete kedykoľvek nalepiť a odlepiť podľa potreby, hoci pri odlepovaní sa môže zvlniť. Ak sa počas lepenia objavia vzduchové bubliny, jednoducho ich vyhlaďte.

Vliesové fototapety

Vinylové tapety na vliese sa vyznačujú aj trvácnosťou a odolnosťou voči mechanickému poškodeniu, vlhkosti a vysokým teplotám. Preto sa odporúčajú do miestností s náročnými podmienkami a všade tam, kde môžu byť vystavené intenzívnemu znečisteniu, napr. v detskej izbe. Práve vinylová vrstva udržiava potlač stále ako novú a nevybledne ani po dlhodobom používaní. Ľahko sa čistia, stačí ich utrieť handričkou navlhčenou vo vode a v prípade silného znečistenia pridať malé množstvo čistiaceho prostriedku. Tento typ tapiet si vyžaduje použitie lepidla na vliesové tapety a čo je dôležité, aplikuje sa na stenu, nie na tapetu.

Ako nalepiť fototapetu?

Latexové fototapety

Latexové fototapety sú elegantné vďaka saténovej a mierne lesklej povrchovej úprave. Tento druh nástennej dekorácie je vítaný v malých priestoroch. Takáto fototapeta interiér rozjasní a opticky mu dodá objem. Vzhľadom na to, že latexové fototapety sú elegantné, najkrajšie vyzerajú v obývačke a spálni. Ak chcete mať z dekorácie radosť čo najdlhšie, nemali by ste ju umiestňovať do kuchyne alebo kúpeľne. Tento typ materiálu ľahko absorbuje vlhkosť. Lepenie týchto tapiet si vyžaduje použitie lepidla na latex. Lepidlo na tapety s rôznymi textúrami môžete kúpiť v každom obchode so stavebninami. Priemerné náklady na aplikáciu tapiet závisia od typu zvoleného materiálu. V prípade tapiet, ktoré si vyžadujú dodatočné lepenie, musíte k cene samotnej tapety pripočítať cenu lepidla.

Ako nalepiť fototapetu?

Typy izieb

Ako už viete, existujú fototapety, ktoré nie sú vhodné do určitých miestností, ale na trhu nájdete aj univerzálne. Preto ich môžete pokojne použiť kdekoľvek bez obmedzení. V ktorých miestnostiach sa oplatí použiť klasické, samolepiace, latexové a vliesové tapety? Klasické tapety môžete nalepiť do obývačky, spálne, detskej izby aj do kancelárie. Neodporúčame aplikáciu v kuchyni alebo kúpeľni, pretože vplyvom tepla a vlhkosti, ktoré sú pre tieto miestnosti typické, sa môžu ľahko ohýbať a odlupovať. Samolepiace a vliesové tapety potiahnuté vinylom možno vďaka bezpečnostným vrstvám aplikovať bez obmedzení. Ak ich lepíte v kúpeľni, vyberte miesto, kde neprídu do priameho kontaktu s tečúcou vodou. Latexové tapety sú jemné, preto sa neodporúča lepiť ich v kuchyni, kúpeľni a detskej izbe, kde sa môžu ľahko zdeformovať, a tiež kvôli nedostatočnej odolnosti voči vlhkosti.

Veríme, že sme vás inšpirovali k vytvoreniu vlastného jedinečného interiéru s modernými fototapetami.


OBÝVACIU IZBU ZARIAĎUJEME V PROVENSÁLSKOM ŠTÝLE! INŠPIRÁCIA A NÁPADY DO RUSTIKÁLNEHO INTERIÉRU

AKO ZARIADIŤ OBÝVACIU IZBU S KUCHYŇOU?

AKO ZARIADIŤ MALÚ SPÁLŇU? POZRITE SI NAŠE NÁPADY!

Čítajte tiež:
Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor
22.04.2024

Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor

Obývacia izba sa vyvíja ako plátno pre osobné vyjadrenie, miesto stretnutí, kde sa zdieľajú príbehy a uchovávajú spomienky. Silu tapiet pri premene tohto priestoru nemožno podceňovať. Udáva tón, ovplyvňuje náladu a pôsobí ako odraz osobného štýlu.

viac
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac