1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Obývacia izba

Obývaciu izbu zariaďujeme v provensálskom štýle! Inšpirácia a nápady do rustikálneho interiéru

Provensálsky štýl v interiéri

Snívate o interiéri zachovanom v duchu jednoduchosti a pohodlia Provence? Chcete, aby váš domov odrážal kúzlo vidieckeho života, ako aj estetiku a eleganciu francúzskeho domu? Ukážeme vám, ako si zariadiť obývačku tak, aby ste v nej cítili kúsok malebného provensálskeho štýlu.

Provensálsky štýl v interiéri: rafinovaná jednoduchosť francúzskeho vidieka

Provensálsko, spájané najmä s nádhernými západmi slnka tesne nad rozľahlými levanduľovými poliami a vôňou mnohých sušených byliniek, sa stalo ideálnym miestom na vytvorenie štýlu, ktorý sa stal trendom na celom svete.

Provensálsky štýl definuje francúzsky interiér, ktorý pripomína slnečné južné podnebie. Je kombináciou stáročných tradícií vidieckych domov a večnej krásy Azúrového pobrežia. Je teplý, útulný, ale zároveň plný elegantných tónov, ako sa na francúzsky dom patrí. Provensálsky štýl už dávno nie je len súčasťou vidieckych domov a stal sa neoddeliteľnou súčasťou mestských bytov.

 
Provensálsky štýl v obývacej izbe
 
Provensálska nástenná dekorácia do obývacej izby
 

Charakteristické prvky provensálskeho štýlu v interiéri

Interiéry inšpirované štýlom južného Francúzska sú plné sviežosti morského vánku, vône bylinných kompozícií a levandule. Sú plné svetla, ktoré sa dostane aj do najmenších kútov miestnosti.

Čo iné je charakteristické pre zariadenie priestoru v štýle priamo z francúzskych provincií:

  •  teplé a jemné pastelové farby;
  • drevený, elegantný, svetlý, často biely nábytok;
  • ozdoby z porcelánu a keramiky;
  • kvetinové vzory;
  • prírodné materiály (napr. drevo, kameň, kov);
  • mäkké tkaniny (napr. ľan, bavlna);
  • rastliny (čerstvé kvety, aromatické byliny).

Ako zariadiť obývaciu izbu v provensálskom štýle?

Provensálsky štýl v obývacej izbe sa vyznačuje otvorenosťou, slnkom a vôňou. Použitie starej čajovej kanvice alebo vázy s kompozíciou čerstvých kvetov vnesie vidiecke čaro. Starý nábytok v obývacej izbe bude ideálnym miestom pre porcelánové figúrky, kovové krabičky alebo drevené rámy s rodinnými fotografiami.

Farby obývacej izby v provensálskom štýle

Farby sú základom pre obývaciu izby v rustikálnom francúzskom štýle. Vďaka nim vytvoríme v miestnosti romantickú, útulnú a intímnu atmosféru. Provensálsky štýl sa vyznačuje predovšetkým svetlými, pastelovými farbami. Tieto odtiene úžasne odrážajú slnečné lúče prechádzajúce cez okno, čím opticky zväčšujú a presvetľujú obývaciu izbu.

Provensálsky štýl v obývacej izbe

V provensálskych odtieňoch prevláda levanduľovofialová a lila, ako aj žltá (odtiene okrovej), tlmená krémovomodrá a tlmená popolavosivá. Takáto škála farieb môže byť jemne zmiešaná alebo výrazne kontrastná.

Ak sa vám páčia farby tohto štýlu a chcete si pomocou nich zariadiť obývačku v provensálskom štýle, odporúčame vám pozrieť si výrobky inšpirované francúzskym štýlom v našom obchode.

Nábytok do obývacej izby v provensálskom štýle

Očarujúci a štýlový provensálsky nábytok sa vyznačuje tradičnými tvarmi a proporciami. Drevený nábytok vo svetlých farbách s prirodzenými škrabancami a ryhami je ústredným bodom každej obývacej izby. Ide o dekoratívne prvky, ktoré sa osvedčili počas celých generácií, takže v provensálskych obývacích izbách často nájdeme krásny príborník a starý stôl, okolo ktorého sa odohráva rodinný život. Tento elegantný nábytok by ste mali ozdobiť keramickými a porcelánovými doplnkami alebo jednou z našich sklenených dosiek s motívom levandule alebo byliniek.

Provensálsky štýl v interiéri

Prírodné materiály pre provensálsku obývaciu izbu

V obývacej izbe inšpirovanej provensálskym štýlom nemôžu chýbať prírodné materiály. Najdôležitejším z nich je drevo, z ktorého sa vyrába rustikálny masívny nábytok a štýlové doplnky. Dôležité je, aby súčasťou dispozície obývacej izby boli aj dekoratívne prvky z keramiky, kameňa, kovaného železa alebo tehál.

Jemné tkaniny, kvety a svetlo - stálice provensálskeho šarmu

Provensálsky štýl sa vyznačuje jemnosťou a ľahkosťou, preto by v obývacej izbe navrhnutej v provensálskom štýle nemali chýbať mäkké tkaniny. Jemné závesy, ktoré ľahko prepúšťajú vzduch a svetlo, budú dokonalou okennou dekoráciou. Môžu sa použiť materiály ako tyl, satén alebo kaliko. Dokonalé, akoby použité materiály boli zdobené nenápadnými kvetinovými potlačami alebo malými korálkami.

Medzi ďalšie dekoračné tkaniny patrí bavlna, ľan a vlna. Výborne sa hodia na vankúše a prikrývky na ozdobu pohoviek v obývacej izbe. Pri snahe o provensálsky komfort nesmieme zabúdať, že tieto materiály by mali byť zdobené aj kvetinovými motívmi, volánmi, čipkovanými doplnkami, pruhmi alebo kockami.

Provensálska nástenná dekorácia do obývacej izby

V obývacej izbe v provensálskom štýle hrajú dôležitú úlohu aj čerstvé kvety a bylinky. Ak k nim nemáme prístup, oplatí sa investovať do kvetinových obrazov alebo zaujímavých moderných nálepiek na dvere s motívom francúzskeho Provence.

Provensálska nástenná dekorácia do obývacej izby

Estetika francúzskej provincie je dodnes obľúbeným trendom, preto vás neprekvapí, že na trhu s dekoratívnymi výrobkami nájdete množstvo krásnych dekorácií, ktoré sa dokonale hodia do obývacej izby v provensálskom štýle.

Tapeta s motívom levandule

Použitie tapety v obývacej izbe je rýchly a jednoduchý spôsob, ako dodať priestoru francúzsky idylický nádych. Tapety s kvetinovými motívmi, kvetmi alebo priamo odkazujúce na provensálske oblasti sú ideálne. V našom obchode sa oplatí venovať pozornosť fototapete Provence alebo Lavender.

Provensálsky štýl v obývacej izbe

Obrázky s kvetmi a hodinami s motívom provensálskych bylín

Interiéroví dizajnéri odporúčajú používať nástenné dekorácie zdobené kvetinovou potlačou v jemných farbách. Obrázky s kvetinovým motívom nádherne zvýraznia stenu a priblížia čaro južného Francúzska.

Netreba zabúdať ani na to, že bylinky sú neoddeliteľnou súčasťou výzdoby obývacích izieb v provensálskom štýle. Fantastickým doplnkom na zariadenie miestnosti budú sklenené hodiny s motívom provensálskych bylín alebo akrylová maľba so sušenými listami.

Provensálsky štýl v ruchu mesta

Zariadenie obývacej izby v provensálskom štýle je skvelým riešením pre ľudí, ktorí majú radi slnečné a pokojné miestnosti. Oplatí sa pokúsiť vytvoriť takýto štýl aj vo veľkomestských bytoch, pretože podporuje pokoj a relaxáciu, ktorú v ruchu mestských ulíc zažije len málokto z nás. Navyše kvetinové a bylinné motívy v jemných farbách dodávajú priestoru romantický a idylický charakter.

Vytvorenie provensálskeho interiéru je časovo náročná úloha. Dodržiavaním základných pravidiel však určite vytvoríte výnimočný, útulný a pohodlný domov, ktorý poteší vás aj vašich hostí.


AKO ZARIADIŤ OBÝVACIU IZBU S KUCHYŇOU?

AKO ZARIADIŤ MALÚ SPÁLŇU? POZRITE SI NAŠE NÁPADY!

ZARIAĎUJEME PRENAJATÝ BYT-ŠTUDENTSKÚ IZBU: LACNO A RÝCHLO

Čítajte tiež:
Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor
22.04.2024

Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor

Obývacia izba sa vyvíja ako plátno pre osobné vyjadrenie, miesto stretnutí, kde sa zdieľajú príbehy a uchovávajú spomienky. Silu tapiet pri premene tohto priestoru nemožno podceňovať. Udáva tón, ovplyvňuje náladu a pôsobí ako odraz osobného štýlu.

viac
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac