1. /
    2. Pre zákazníkov
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Kuchyne

Sklenené alebo drevené dosky na krájanie? Objavte spôsoby, ako efektívne čistiť kuchynské dosky na krájanie a zbaviť sa ich nepríjemných pachov

Sklenené dosky na krájanie

Dosky na krájanie sú neoddeliteľnou súčasťou prípravy pokrmov. Je ťažké si predstaviť krájanie mäsa alebo chleba bez použitia dosky na krájanie. Akú dosku na krájanie si vybrať? Táto otázka vyvoláva mnoho pochybností, ktoré dúfame, že v tomto príspevku rozptýlime.

Aké dosky na krájanie: výhody a nevýhody - sklenená doska na krájanie vs. drevená

Sklenené dosky na krájanie sú vyrobené z tvrdeného skla s hrúbkou cca. 4 mm. Tvrdené sklo je jedným z najodolnejších dekoratívnych materiálov, ktoré sú dostupné na trhu. Ako je známe, v každej kuchyni sú nepriaznivé podmienky, ako napríklad vlhkosť a vysoké teploty. Sklenené dosky na krájanie sú odolné voči vlhkosti a vysokým teplotám, veľmi dobre sa osvedčia ako podložka pod horúce hrnce. Ľahko sa udržujú v čistote, po každom krájaní surového mäsa ich stačí umyť klasickým spôsobom a s malým množstvom čistiaceho prostriedku. Sklenené dosky na krájanie vydržia v nezmenenom stave niekoľko rokov pri každodennom používaní. Vďaka rôznorodým motívom zapadnú dosky na krájanie z tvrdeného skla do každej kuchynskej výzdoby. Takúto dosku na krájanie môžete tiež použiť ako ochranu steny proti mastnote a nečistotám, ktoré vznikajú pri príprave pokrmov na sporáku.

 
Sklenené dosky na krájanie
 
Sklenené dosky na krájanie
 
Sklenené dosky na krájanie
 


Drevené dosky na krájanie sú pôsobivé, ekologické a používajú sa už dlhú dobu v každej kuchyni. Sú ale stále také efektívne, ako bývali kedysi? Drevené dosky na krájanie vyžadujú impregnáciu, aby mohli slúžiť v nezmenenom stave dlhý čas. Je tiež ťažšie vyčistiť ich povrch len pod tečúcou vodou. Často sa musíte dosť natrápiť, aby ste odstránili zvyšky surového mäsa alebo zeleniny, ktoré sa pri krájaní prilepili na dosku. Čistenie drevenej dosky na krájanie môže byť tiež ťažké, najmä ak už sú na nej drážky, ktoré vznikli počas krájania. Drevo nie je odolné voči vysokým teplotám a vlhkosti, takže po každom umytí je vhodné dosku na krájanie hneď vysušiť. Drevené dosky na krájanie sa často používajú ako ozdobné podnosy na občerstvenie. V súčasnej dobe sú najmódnejšie prírodné drevené dosky na krájanie, s letokruhmi, ktoré sú, mimochodom, nádhernou dekoráciou v škandinávskej kuchyni.

Ktorý olej sa najlepšie osvedčí ako impregnácia na drevenú dosku na krájanie?

Drevené dosky na krájanie sa musia impregnovať, aby slúžili čo najdlhšie. Impregnácia po každom použití nie je nutná, ale je dobré impregnovať dosku na krájanie aspoň raz mesačne. Aký impregnačný olej zvoliť? Najobľúbenejším a najprístupnejšie olejom na impregnáciu drevených dosiek je repkový olej. Dosku na krájanie postačí naolejovať 24 hodín pred tým, než ju opätovne použijete. Po uplynutí 24 hodín dosku na krájanie vyčistite prostriedkom na umývanie riadu a môžete túto činnosť zopakovať alebo začať dosku na krájanie používať. Niekedy sa na impregnáciu používa aj olivový olej, ale neodporúčame používať na tento účel kokosový olej.

Sklenené dosky na krájanie

Ako odstránim z dosky na krájanie pleseň?

Nezabudnite, že drevené dosky na krájanie nemajú rady vlhkosť. Avšak nie je vždy možné dosku uchrániť pred výskytom plesne. Ako sa rýchlo zbaviť plesne? Môžete sa pokúsiť vyčistiť drevenú dosku na krájanie stlačeným vzduchom a potom utrieť octom. Ak škvrny aj naďalej pretrvávajú, alebo pleseň vnikla príliš hlboko, musíte dosku na krájanie vymeniť za novú. Pleseň je ohniskom baktérií, a preto by ste nemali ohrozovať svoje vlastné zdravie.

Ako odstránim nepríjemné pachy z dosky na krájanie?

Často, keď krájame ryby alebo surové mäso, zostáva na doske nepríjemný pach. Ako sa ho zbaviť? Stačí použiť citrónovú šťavu alebo roztok jedlej sódy a vody v správnych pomeroch a poriadne dosku vydrhnúť. Pach zmizne, doska získa späť svoju sviežosť. Nevýhodou tejto metódy je však blednutie dreva pod vplyvom drhnutia. Drevenú dosku na krájanie môžete vyčistiť iba prostriedkom na umývanie riadu, ale toto nezaručuje účinnú likvidáciu nepríjemného zápachu.

Sklenené dosky na krájanie

Ako mám uschovávať dosky na krájanie?

Drevené dosky na krájanie treba uschovávať na suchom a bezpečnom mieste, chrániť pred vlhkom a vysokou teplotou. Môžete ich uložiť do skrinky a vytiahnuť iba v prípade potreby. Môžete ich tiež nechať na pracovnej doske, avšak pod podmienkou, že je suchá. Sklenená dosky na krájanie môžu byť uschovávané na akomkoľvek mieste. Sú totiž odolné voči poškodeniu a vlhkosti. Môžete ich preto umiestniť vedľa sporáka, na pracovnej doske, a dokonca aj v blízkosti drezu. Drevené dosky na krájanie sa ľahšie poškodia, je tiež potrebné dbať na ich životnosť a riadne ich ošetrovať. Dosky pre prípravu pokrmov patria medzi každodenne najčastejšie používané kuchynské doplnky. Vyberte si svoju obľúbenú dosku na krájanie a staňte sa majstrom vo varení vo vlastnej kuchyni!


AKO ZARIADIŤ OBÝVACIU IZBU S KkUCHYŇOU?

INTERIÉROVÝ DIZAJN – TRENDY V ROKU 2021

Čítajte tiež:
Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor
22.04.2024

Fototapeta do obývačky - ako si vybrať dokonalý motív a vytvoriť jedinečný priestor

Obývacia izba sa vyvíja ako plátno pre osobné vyjadrenie, miesto stretnutí, kde sa zdieľajú príbehy a uchovávajú spomienky. Silu tapiet pri premene tohto priestoru nemožno podceňovať. Udáva tón, ovplyvňuje náladu a pôsobí ako odraz osobného štýlu.

viac
Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie
21.03.2024

Obrazy do kuchyne a jedálne - chutné inšpirácie na stenové dekorácie

Kuchyňa si zaslúži viac než len funkčný dizajn; túži po štipke osobnosti, troche kreativity a bohatej porcii štýlu. Kuchyne a jedálne, epicentrá kulinárskych tvorov a spoločenských stretnutí, by mali odrážať nielen funkčnosť, ale aj teplo a osobnosť tých, ktorí ich obývajú.

viac
Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024
23.02.2024

Ako si moderne zariadiť kúpeľňu? Tipy a trendy na rok 2024

Ak snívate o tom, že vaša kúpeľňa bude jedinečná, ste na správnom mieste. Ponorme sa do sveta luxusných kúpeľňových trendov, kde záleží na každom detaile, a premeňme svoj priestor na oázu štýlu a pohodlia.

viac
Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie
15.12.2023

Aké zrkadlo do kúpeľne? Praktické tipy a inšpirácie

Zrkadlo zohráva kľúčovú úlohu, nielen nám pomáha v každodenných rituáloch, ale tiež je dôležitým dekoračným prvkom. V dnešnom článku rozvineme tému výberu zrkadla do kúpeľne, preskúmame rôzne typy zrkadiel, povedieme sa praktickými tipmi a inšpiráciami a pozrieme sa na aktuálne trendy.

viac